Avantouinnin psykologiset vaikutukset

Avantouinti ei ole vain kylmän kestämistä – se on tapa herättää keho ja mieli, kohdata haasteita ja löytää rauha epämukavuuden keskeltä. Se voi auttaa sinua vapautumaan stressistä, kirkastamaan ajatuksiasi ja tuntemaan, kuinka kehosi ja mielesi löytävät tasapainon yhdessä. Hetki hyisen veden äärellä voi opettaa sinut pysähtymään, kuuntelemaan itseäsi ja tuntemaan olosi vahvemmaksi sekä henkisesti että fyysisesti. Miksi kylmässä vedessä uiminen saa sinut tuntemaan, että vaikeistakin tilanteista voi selvitä keveämmin?

Avantouinnilla ei ole pelkästään positiivisia vaikutuksia mielialaan, vaan se voi myös auttaa ihmistä kohtaamaan epämukavuutta ja stressiä turvallisesti, vahvistaen hermoston kykyä säädellä reaktioita ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointia.

Tutkimuksen löydökset mielialasta ja aivojen toiminnasta

Vuonna 2023 julkaistussa tutkimuksessa (linkki) tarkasteltiin kylmässä vedessä tapahtuvan lyhytaikaisen koko kehon altistuksen vaikutuksia mielialaan ja aivojen toimintaan. Osallistujat raportoivat kylmävesialtistuksen jälkeen lisääntynyttä aktiivisuutta, tarkkaavaisuutta ja inspiraatiota sekä vähentyneitä negatiivisia tunteita, kuten ahdistusta. Lisäksi aivokuvantamisessa havaittiin lisääntynyttä vuorovaikutusta laajojen aivoverkostojen välillä.

Hermoston rooli kylmäaltistuksessa

Yksi avantouinnin merkittävistä vaikutusmekanismeista liittyy hermoston toimintaan. Kun keho altistuu kylmälle vedelle, autonominen hermosto aktivoituu voimakkaasti. Tämä tarkoittaa, että sympaattinen hermosto – joka liittyy "taistele tai pakene" -reaktioon ja parasympaattinen hermosto – joka vastaa "lepää ja sulata" -tilasta – toimivat yhdessä säilyttääkseen kehon tasapainon.

Kylmäaltistus aiheuttaa ensin sympaattisen hermoston aktivoitumisen, mikä ilmenee sydämen sykkeen nousuna ja verenpaineen hetkellisenä kohoamisena. Samalla keho vapauttaa stressihormoneja, kuten adrenaliinia ja noradrenaliinia, jotka lisäävät valppautta ja energisyyttä. Kun altistus jatkuu ja hengitystä säädellään tietoisesti, parasympaattinen hermosto alkaa vähitellen aktivoitua. Tämä saa aikaan rauhoittumisen tunteen ja tukee kehon ja mielen resilienssiä.

Vaikeiden tilanteiden kohtaaminen kylmäaltistuksen kautta

Kylmäaltistus, kuten avantouinti, tarjoaa mahdollisuuden harjoitella stressaavien ja haastavien tilanteiden kohtaamista turvallisesti. Kun ihminen altistuu kylmälle vedelle, hänen kehonsa ja mielensä kohtaavat luonnollisen reaktion, joka sisältää pelkoa ja epämukavuutta. Tietoisella hengityksellä ja läsnäololla tämä reaktio voidaan kuitenkin hallita, ja keho oppii rauhoittumaan epämiellyttävässä tilanteessa. Tämä prosessi voi vahvistaa kykyä kohdata muita arjen stressaavia tilanteita.

Hermoston näkökulmasta kylmäaltistus auttaa vähentämään yliaktiivista stressivastetta ja edistää resilienssin kehittymistä. Kun keho ja mieli oppivat kohtaamaan epämukavuutta ilman tarvetta paeta, tämä taito siirtyy myös muihin elämäntilanteisiin. Avantouinnin säännöllinen harjoittaminen voi auttaa ihmistä tuntemaan olonsa turvalliseksi vaikeissa olosuhteissa ja hallitsemaan reaktioitaan paremmin.

Oma kokemukseni avantoon totuttautumisesta

Itselleni avantouinti oli aiemmin suoritus, jossa tavoitteena oli paitsi voittaa itsensä, niin myös muut paikalla olevat avantoon menijät. Tällä asenteella avannossa vierailut kestivät korkeintaan vain muutamia sekunteja. Hengittämisestä ei voinut edes haaveilla, ja jalkojen polttava kipu vahvisti käsitystä, ettei tämä ole minun lajini.

Magnus Appelbergin ajatukset kylmäaltistuksesta muuttivat kuitenkin suhtautumistani täysin. Nykyinen lähestymistapani on rauhallisempi ja tietoisempi. Kävellessäni avantoa kohti havainnoin, millaisia ajatuksia tulevasta mieleni tuottaa ja kiinnitän huomiota askeleideni rytmiin. Jos huomaan kiirehtiväni, hidastan askeliani, mikä rauhoittaa myös hermostoani. Avannon reunalla tunnustelen ympäröivän ilman lämpötilaa kehossani ja jos hermostuneisuus iskee, jään siihen hetkeksi rauhoittumaan – joskus jopa useiksi minuuteiksi.

Kun mieli ja keho ovat riittävän tyynet, astun veteen hitaasti ja tarkkaillen hengitystäni. Aluksi uloshengittäminen voi tuntua haastavalta, mutta kun pystyn puhaltamaan keuhkot hitaasti tyhjiksi, rauha alkaa vallata mieltä ja kehoa. Olen avannossa vain niin kauan, että hengitykseni on vaivatonta ja hermostoni rauhoittunut. Tavoitteeni on saavutettu, kun löydän rauhan epämukavuuden keskellä – silloin on aika nousta vedestä.

Lue tästä Magnus Appelbergin artikkeli avantoon astumisesta. Artikkeli sisältää hienon hengitysharjoituksen.

Terapeuttinen näkökulma avantouinnin hyötyihin

Terapian näkökulmasta avantouinnilla voi olla merkittävä rooli henkisen hyvinvoinnin tukemisessa. Se tarjoaa käytännöllisen tavan harjoitella hermoston tasapainottamista ja oppia läsnäoloa stressaavissa tilanteissa. Tätä kautta se voi auttaa myös traumojen käsittelyssä, stressinhallinnassa ja tunteiden säätelyssä.

Lisäksi avantouinti voi auttaa masennuksen hoidossa ja voi mahdollistaa lopulta jopa lääkityksen purkamisen. Lue lisää talviuinnin terveysvaikutuksista täältä.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että kylmäaltistus ei sovi kaikille, ja ennen avantouinnin aloittamista on hyvä keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. Oikein toteutettuna avantouinti voi tarjota arvokkaan välineen kehittää resilienssiä ja psykologista joustavuutta, jotka ovat tärkeitä voimavaroja elämän haasteiden keskellä.

Ilari Laine

Ihminen Tavattavissa –terapeutti ITT®

Edellinen
Edellinen

Vapaa virtaavuus: Tie hyvinvointiin ja luovuuteen

Seuraava
Seuraava

Kuinka itsetuntemus vaikuttaa terveyteesi