Parisuhdeongelmat

Parisuhdeongelmat ovat osa lähes jokaista parisuhdetta, ainakin jossain vaiheessa. Ongelmat voi olla monenlaisia ja niiden ymmärtäminen sekä niiden käsittely on oleellista kun todennäköisesti jokainen haluaa voida hyvin parisuhteessa. Parisuhdeongelmat eivät ainoastaan rajoitu riitoihin tai erimielisyyksiin, vaan voivat ilmetä myös syvemmällä emotionaalisella tasolla, kuten yhteyden puutteena, arvostuksen vähenemisenä tai jopa yksinäisyyden tunteena.

Pariskunta istuu sohvalla vihaisina toisilleen.

Parisuhdeongelmat ovat osa lähes jokaista parisuhdetta, ainakin jossain vaiheessa.

Usein parisuhdeongelmat juurtuvat tarpeisiin jotka jäävät täyttymättä tai tunteisiin joita ei ilmaista. Kumppanit saattavat kokea, että heidän tunteensa eivät tule kuulluksi tai ymmärretyiksi, mikä voi johtaa turhautumiseen ja etääntymiseen. Esimerkiksi jos toinen osapuoli tuntee itsensä ylikuormitetuksi kotitöiden jaon suhteen, mutta ei kommunikoi tätä selkeästi, niin se voi aiheuttaa jännitteitä pariskunnan välille. Toinen yleinen parisuhdeongelma on erilaiset odotukset suhteen suunnasta tai päätöksistä, kuten lasten hankkimisesta tai uravalinnoista.

Parisuhdeongelmat terapiassa

Vaikka on yleistä käsitellä parisuhdeongelmia terapiassa yhdessä kumppanin kanssa, niin on myös mahdollista työskennellä niiden parissa yksilöterapiassa. Tällöin henkilö voi oppia tunnistamaan omia tunteitaan, tarpeitaan ja toimintamallejaan paremmin. Terapeutin kanssa työskennellessä voi löytyä uutta ymmärrystä itsestä ja parisuhteesta, jolloin yksilön muutos voi vaikuttaa koko suhteen dynamiikkaan. Tämä voi olla hyödyllistä, jos kumppani ei ole valmis tai kykenevä osallistumaan terapiaan.

Vaikka yksilötyö voi olla hyödyllistä, niin pariterapia tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden kohdata parisuhdeongelmat yhdessä, rakentavassa ja turvallisessa ympäristössä. Pariterapiassa molemmat osapuolet oppivat kommunikoimaan avoimesti, tunnistamaan ja ilmaisemaan tarpeitaan sekä kehittämään myötätuntoa toisiaan kohtaan. Erityisen tehokkaaksi pariterapian voi tehdä se, jos terapeutteina toimii pariskunta. Tällainen asetelma voi tarjota useampia näkökulmia, mikä auttaa tasapainottamaan parin välisiä eroja kokemuksissa ja kommunikaatiotyyleissä. Lisäksi terapeuttipariskunnan yhteistyö ja vuorovaikutus voivat toimia mallina pariskunnille, opettaen konkreettisia esimerkkejä siitä, miten erimielisyydet voidaan ratkaista rakentavasti ja miten yhteistyötä voidaan vahvistaa.

Parisuhdeongelmat ovat haaste, mutta ne tarjoavat myös mahdollisuuden syventää yhteyttä ja ymmärrystä kumppanin kanssa. Oli kyseessä sitten yksilöterapia tai yhteinen ponnistus pariterapian muodossa, niin tärkeintä on pyrkiä avoimeen ja rehelliseen yhteyteen, mikä luo perustan kestävälle ja rakkaudelliselle suhteelle.

Lue tästä vaihtoehdosta pariterapialle (TuoVilla).

Ilari Laine

Ihminen Tavattavissa –terapeutti ITT®

Edellinen
Edellinen

Seksuaalisuus parisuhteessa

Seuraava
Seuraava

Näkyväksi tuleminen