Matka Ihminen Tavattavissa –terapeutiksi ITT®

“Miltä nyt tuntuu?” kysyy urheilutoimittajan lisäksi vastavalmistunut terapeutti asiakkaaltaan. Vastaan urheilutoimittajalle, että kaikkeni annoin, mutta sain enemmän. Neljä vuotta elämästä kului tähän matkaan ja nyt olen valmis tekemään terapiatyötä. Oppi ja tieto on lisääntynyt ja samalla nöyryys ja ymmärrys sitä kohtaan, että loppujen lopuksi en ole terapeuttina, enkä ihmisenäkään valmis nyt, enkä vielä omalla maaliviivallakaan. Ihmetellään tätä nautinnon ja kärsimyksen sekaista matkaa, minne ikinä se viekin.

Matka terapeutiksi alkoi Tommy Hellsten –instituutin kasvuohjelmassa, joka kesti kaksi vuotta. Tämän jälkeen alkoi kaksivuotinen terapiakoulutus, jonka aikana oma kasvumatka sai mukaansa terapiaosaamista. Koulutuksen aikana kävin oma pitkän monivuotisen terapiaprosessin, suoritin lukuisat tentit, itsetuntemusryhmän ohjaamisen, 100 tuntia terapiatyön harjoittelua sekä lopputyön. Mikään läpihuutojuttu koko neljävuotinen jakso ei siis ollut.

Ilari Laine istuu ja nauraa

Vielä hymyilytti kun Ihminen Tavattavissa terapiaopintoja oli vielä vuosi jäljellä. Kuva: Anne Barck

Ihminen Tavattavissa –terapeutin ITT® työ on mielestäni hyvin pitkälti samanlaista kuin miltä psykoterapeutin työ näyttäytyy. Lähetettä ei tarvita ja terapiaan on helppo päästä. Ratkaisukeskeiseen lyhytterapiaan verrattuna itse näen suurimmaksi eroksi sen, että Ihminen Tavattavissa –terapian viitekehys on integratiivinen, se yhdistelee monia terapiasuuntauksia (myös ratkasukeskeisyyttä). Asiakkaan kanssa voidaan mennä myös hänen varhaiseen menneisyyteensä, eikä pyritä keskittymään ainoastaan käsillä olevan kriisin tai ongelman ratkaisuun. Prosessiin pituuden ja laajuuden määrittää asiakas.

Jokainen Ihminen Tavattavissa –terapeutti löytää varmasti tapansa tehdä työtä ja löytää ehkä suosikkityökalunsa kaikesta siitä opista jota terapiakoulutuksessa on saatu. ITT® –terapeutti on kuitenkin ensisijaisesti ihminen toiselle ihmiselle. Tätäkin opiskeltu itsetuntemusta lisäämällä, löytämään sitä kautta läsnäoloa ja kuuntelun taitoa.

Terapiatyötä tekevä Ihminen Tavattavissa –terapeutti on velvollinen käymään työnohjauksessa. Tämä mahdollistaa kehittymisen ammatissa, mutta ainakin itse aion jatkokouluttaa itseäni eri tavoin ja myös kehittää lopputyössäni esittelemääni videoavusteista itsetuntemusohjausta.

Ilari Laine

Ihminen Tavattavissa –terapeutti ITT®

Edellinen
Edellinen

Videoavusteinen itsetuntemusohjaus

Seuraava
Seuraava

Terapiaa etänä