Videoavusteinen itsetuntemusohjaus

Kirjoitin lopputyöni Tommy Hellsten –instituutin Ihminen Tavattavissa terapiakoulutuksessa aiheesta “Näkyväksi tuleminen – video itsetuntemuksen välineenä”. Videon yhdistäminen terapeuttiseen työhön on ollut minulla pitkään tavoitteena. Nyt olen kokenut, että olen valmis viemään asiaa eteenpäin.

Tein asiakkaalle videotyötä, jonka seurauksena hän koki voimakkaita tuntemuksia ja ajatuksia omasta kuvastaan ja siitä miten hän haluaa tulla nähdyksi. Tämä kokemus avasi uuden näkökulman videon tekoprosessiin. Seuraavassa projekteissa keskityin entistä enemmän asiakkaan näkökulmaan ja siihen, miten hän haluaa tulla nähdyksi omana itsenään. Huomasin, että videon tekeminen voi olla todella voimakas prosessi, miksi se vaatiikin paljon vastuullisuutta.

Olen valmentanut ihmisiä videoiden tekemisen parissa, ja olen huomannut, että monet haasteet ovat enemmän psykologisia kuin teknisiä. Pelot ja epävarmuus voivat estää näkyväksi tulemisen. Kohtaamalla näitä haasteita kasvatamme rohkeutta ja voimme toteuttaa haaveitamme.

Itsekin kohtasin omia pelkojani ja epävarmuuttani julkaisemalla videosisältöä omilla kasvoillani. Kohtasin häpeää ja epävarmuutta, mutta samalla sain positiivista palautetta ja huomasin, ettei mikään paha tapahtunut pelkoistani huolimatta. Turvani kasvaessa voin olla enemmän oma itseni ja hyväksyä myös sen, että joskus haluan olla näkymättömissä. Koen, että tämän oman prosessin ja haasteiden kohtaamisten turvin voin kohdata asiakkaita jotka kokevat saman kaltaisia haasteita.

Ilari Laine sivuprofiili, katsoo asiakasta

Videoavusteinen itsetuntemusohjaaja? Kuva: Anne Barck

Kehittämäni videoavusteisen itsetuntemusohjauksen prosessin ensimmäinen osa tutustuu tarpeeseen tulla nähdyksi, kuulluksi ja arvostetuksi sekä luo tavoitteet prosessille. Toisessa vaiheessa keskitytään omaan vallitsevaan tarinaan ja muodostetaan siitä käsikirjoitus. Kolmas vaihe, toteutus, käsittelee haastavia aiheita kuten häpeää ja jännitystä videon kuvaamistilanteessa. Seuraavassa vaiheessa tulee itse näkyväksi tulo, joka tuo meille näkyväksi sen tarinan jota itsestämme kerromme. Tämän mahdollisesti voimakkaankin kokemuksen avulla voimme tulla tietoiseksi sellaisista asioista jotka eivät ole olleet aiemmin tietoisuudessamme.
Viimeisessä vaiheessa luodaan meille uuden käsikirjoitus ja kuvausvaiheen kautta uusi vaihtoehtoinen tarina. Tämä tarina voi toimia meille “voimauttavana videona” ja täten vahvistaa tätä uutta syntynyttä kuvaa itsestämme.

Näkyväksi tulemisen prosessi voi toimia itsetuntemusta lisäävänä työkaluna ja olla hyödyllinen osa terapiaprosessia.

Jos kiinnostuit prosessista tavalla tai toisella, niin tilaa uutiskirje, niin saat tietoa siitä miten projekti etenee.

Ilari Laine

Ihminen Tavattavissa –terapeutti ITT®

Edellinen
Edellinen

Näkyväksi tuleminen

Seuraava
Seuraava

Matka Ihminen Tavattavissa –terapeutiksi ITT®