Rohkeutta on…

Vaikkapa se, että jännityksen tunteesta huolimatta päätämme edetä tai päätämme olla etenemättä toisten odotuksista huolimatta. Tämän jännityksen tunteen alla on pelko joka on meitä suojeleva tunne. Pelko voi lamauttaa ja pitää meidät paikoillaan, se voi saada meidät juoksemaan karkuun tai hyökkäämään. Voi vaan kuvitella kuinka vaarallista olisi elää pelottomana.

Syitä pelon nousuun voi olla useita, mutta yksi asia, rohkeus on se mitä tarvitsemme edetäksemme näiden pelkojen kanssa. Rohkeutta on kohdata pelon tunne ja tehdä valintoja joista ei varmuudella tiedä mihin ne johtavat. Rohkeus auttaa meitä kohtaamaan pelot joita tämä elämä nostattaa eteemme, ohjaten lopulta meitä kohti turvaa.

Rohkeus on sen tekemistä, mitä ei voi tehdä. Siksi rohkeus ei ole järjellä selitettävissä. Se tulee toisesta maailmasta, samasta kuin intuitio. Tarvitsemme rohkeutta, koska kohtaamme pelkoa. Rohkeus kannustaa meitä tekemään asioita, joita emme olleet aikaisemmin uskoneet voivamme tehdä. Rohkeus syntyy siitä maailmasta, johon olemme menossa. Pelko sen sijaan juontaa juurensa tähän maailmaan, ja on ohjaamassa meitä kohti rakkautta ja turvaa. Pelko viestittää, että olemme jo tiellä kohti jotain merkittävää.

– Tommy Hellsten

Nuorallakävelijä ylittää rohkeasti metsää ja jokea.

Rohkeus on sitä, että tekee vaikka pelottaa.

Haavoittuvaisuus

Esille astuessa ja uusien tilanteiden edessä ihminen ottaa riskin hylätyksi ja haavoitetuksi tulemisesta. Jos emme millään tavoin pistä itseämme alttiiksi asioissa joissa haavoitetuksi tuleminen on mahdollista, emme myöskään saa kokemusta siitä, että vaikka haastava tunne ottaakin valtaansa, niin luultavasti me tämän kanssa selviämme. Kokemus turvasta kasvaa.

Omaa rohkeuttani kasvatan monellakin tavalla. Heittäydyn uusiin tilanteisiin uteliaisuudella ja pelkoja tunnustellen. Tämä on vaatinut paljon epämukavuusalueella oloa ja haavoitetuksi ja hylätyksi tuloa. Käytännössä omalla kohdalla tämä tarkoittaa esimerkiksi improvisaatioteatterissa kohtauksiin heittäytymällä tai vaikka ihan jokapäiväisessä elämässä omien rajojen pitämisellä. Paljon on vaikeita tunteita ollut ja tulee olemaan.

Rohkeudella ja haavoittuvaisuudella on tiivis suhde toisiinsa…

Se miten me haluamme myöntää ja hyväksyä haavoittuvaisuutemme, määrittelee rohkeutemme syvyyden.

– Brené Brown

Minustako rohkea?

Miksi sitten pitäisi kasvattaa rohkeutta? Voiko olla tyytyväinen siihen mitä on? Nämä on kysymyksiä joihin olisi hyvä itse vastata. Tarkoitus ei ole kasvaa pelottomaksi vaikka osa peloista voikin vähitellen väistyä. Tarkoitus ei ole kasvaa myöskään uhkarohkeaksi, joka ei erota vaaraa pelosta. Mitä siis rohkeuden kasvaessa voimme itsellemme saada?

Rohkeuden kasvaessa voimme…

  • kasvattaa itseluottamusta

  • oppia uusia asioita itsestämme ja maailmasta

  • helpottaa päätöksentekoa

  • kokea epäonnistumiset osana oppimisprosessia

  • olla paremmin omien arvojen ja mielipiteiden puolella

  • saavuttaa tavoitteita

  • avata luovuuttamme

Luovuus vaatii rohkeutta

En voi olla nostamatta esille luovuutta kun puhutaan rohkeudesta. Itselle luovuus merkitsee saman aikaisesti uuden luomista ja samaan aikaan vanhasta luopumista. Vanhasta luopuminen ja uuteen astuminen vaatii rohkeutta. Luovuutta ei tarvitse liittää pelkästään taiteen tekemiseen, vaan se näkyy enemmän tai vähemmän päivittäisissä arkielämän valinnoissa.

Luovuus vaatii uskallusta astua esiin ja ottaa riskejä. Se merkitsee uusien asioiden luomista, jotka voivat olla ennen kokemattomia. Jos ihminen tuntee sisäistä epävarmuutta, hän saattaa pelätä hylätyksi tulemista, jos ei seuraa muiden jalanjälkiä. Tämä sisäinen turvattomuus voi tukahduttaa luovuuden, koska uuteen ei voi astua pitäen kiinni vanhasta. Siksi usein turvallisempi vaihtoehto on pysyä paikoillaan.

– Tommy Hellsten

Rohkeutta on…

Hyväksyminen on toimivampi strategia kuin hallitseminen. Yrittäessämme hallita pelkoja, ne usein vain voimistuvat. Mutta kun hyväksyy pelkojen olemassaolon, ne menettävät osan voimastaan. Rohkeutta on kohdata pelko ilman tarvetta hallita sitä, antaen mielen myrskyn tyyntyä itsestään. Näin voi löytää rauhan myrskyn keskeltä.

Kylmäpihlaja, Rauma / Kuva: Ilari Laine

Ilari Laine

Ihminen Tavattavissa –terapeutti ITT®

Seuraava
Seuraava

Apua ahdistukseen!